Отзвук - АРЛЕКИН

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Отзвук

История > 2012

Първи фестивал за детското медийно изкуство "Арлекин"
Първото издание на фестивала за детско медийно изкуство "Арлекин" ще се проведе във Варна на 30 юни и 1 юли. Патрон на събитието ще е министърът на образоването.
Идеята се ражда преди две години в БНТ, като първи зад нея тогава застава вече покойният режисьор академик Хачо Бояджиев. Целта е децата сами да направят филмите, телевизионните и радио предавания, както и интернет сайтовете такива, каквито на тях им харесват.
В най-новото медийно състезание ще участват над 160 българчета между 8-18 години, които в момента учат на различни места по света. В първото издание на "Арлекин" обаче ще има и представители от Сърция.
Преди голямата битка младите режисьори, сценаристи, оператори и журналисти преминаха сериозно интерактивно обучение. Техни ментори станаха популярни имена от БНТ и НАТФИЗ.
Даниел: "Според мене, мислехме, че ще е хубав начин да получим малко опит, в същото време като се забавляваме."
Кристиан: "Като възможности да се развием. Да започнем да използваме някои, т.н. нестандартни неща на снимане. Общо взето ние се развиваме - било то със снимки, начин на мислене, характер дори."
Стефан: "Този опит може да ни помогне един ден като започнем да си търсим работа."
За учениците от столичната гимназия "Ломоносов" всичко започва като детска игра. Упоритият съвместен труд с връстниците им от Цариброд обаче дава своя резултат. Във фестивала те ще представят 5 свои филма, посветени на проблемите на тийнейджърите, предаване за религия и своя поглед как трябва да изглежда една съвременна емисия прогноза за времето.
Криситан: "До голяма степен прескочихме една бариера, която ни отваря пътища за в бъдеще. Това е нашата цел - да се развием, да помогнем, да дадем знания на нашите съученици."
Режисьорът Хачо Бояджиев не успява да чуе добрата новина, че детският медиен фестивал "Арлекин" вече е факт, затова на негово име е посветена специална награда. Статуетката е изготвена от големия български художник Коста Костадинов. И понеже става дума за телевизия, децата сами ще излъчат цялото състезане директно в мрежата, на интернет страницата: arlekinfest.com

Автор: Зоя Кирилова

 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню